dijous, 2 de juliol del 2009

‘Baltasar Porcel, ressons de la Mediterrània’



No sóc lector de Porcel. Per tant, no cometré l’error de parlar de la seva obra. No obstant això, m’agradaria comentar un altre aspecte de la seva activitat intel·lectual: la difusió de la cultura mediterrània. En aquest sentit, Porcel va fundar l'any 1989 l'Institut Català de la Mediterrània (ICM) ―predecessor de l'actual IEMed―, amb el suport del Govern de Catalunya. Sota la seva direcció fins a l'any 2000, l'Institut va impulsar el coneixement de les cultures mediterrànies i va promoure la cooperació i el diàleg a la regió.

Tal com destaca l’IEMed, sota la batuta de l’escriptor mallorquí, l'Institut va implicar-se decisivament en el llançament del Procés de Barcelona amb l'organització l'any 1995 del I Fòrum Civil Euromed, que va reunir a la capital catalana 1.200 destacats experts i actors de la societat civil mediterrània. Des de llavors, l'Institut ha esdevingut un centre de referència en el seguiment i l'impuls del Procés de Barcelona i en la recerca d'un espai euromediterrani de pau, estabilitat i prosperitat compartida, i de diàleg i cooperació entre els pobles. Un estudi recent de la Fundación Ciudadanía y Valores sosté que l’IEMed és un dels think tanks més importants de l’Estat espanyol. I gran mèrit d’això és d’en Porcel, un ideòleg de la Mediterrània.

En relació amb això, en Joan Salicrú (bloc) m’ha fet arribar un petit estracte del documental ‘Baltasar Porcel, ressons de la Mediterrània’ que l’Eloi Aymerich (bloc) va realitzar sobre l’escriptor i que es va presentar fa poques setmanes a l’Espai Mallorca de Barcelona. De ben segur, aquest documental contribuirà a divulgar el pensament i la passió de Porcel per la Mediterrània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada